CN El Balís > Concessió > Fran Ripoll: “Sabem cap on anem i treballem en un projecte guanyador”

Fran Ripoll: “Sabem cap on anem i treballem en un projecte guanyador”

Entrevista a Fran Ripoll, president del CN El Balís

• A un any de la renovació de la concessió, el president del CN El Balís, Fran Ripoll, assegura que “és una gran oportunitat per al futur del Balís”

– Al novembre, va iniciar la segona legislatura, per tant, ja són més de quatre anys al capdavant del club. Quins són els principals reptes d’aquest mandat?
Un dels compromisos d’aquesta junta directiva és preparar el CN El Balís per a la renovació de la concessió de l’any 2022. Fem una gestió del dia a dia, atenem les necessitats actuals, però amb una mirada posada en el futur.
De fet, ja hem incorporat en la gestió molts dels aspectes que són indispensables per obtenir la renovació de la concessió com són la gestió de la sostenibilitat ambiental o la incorporació d’innovació tecnològica.
Estem orgullosos de la gestió que s’ha dut a terme, perquè ha permès que el CN El Balís sigui considerat com un club i un port de referència per al sector i també per a les administracions públiques. És el resultat de la tasca realitzada per l’equip de persones implicades i compromeses amb el projecte del CN El Balís.
Personalment, és una gran experiència. El CN El Balís ja és fascinant en si mateix i formar part d’aquesta gran transformació ho fa encara més il·lusionant. A més, és molt gratificant ser un exemple, com a club, tant per a la Generalitat de Catalunya com per a les Federacions Espanyola i Catalana de Vela i els municipis veïns.

– Sens dubte, avui dia, la renovació de la concessió és el principal repte del CN El Balís.

Sí, per això portem anys treballant per construir un projecte guanyador, que vagi més enllà del model de gestió tradicional del port i impulsi un model assequible i sostenible en tots els àmbits: ambiental, econòmic i integrat amb el territori. I, per descomptat, sense perdre l’esperit familiar que ens caracteritza. Per això, és important recollir l’opinió dels més de 3.000 socis, així com dels amarristes i industrials per incorporar-la en el projecte final, i que el CN El Balís continuï sent el que és, però millorat.

És un projecte tan ambiciós i, al mateix temps, tan rellevant per a nosaltres que hem modificat l’estructura organitzativa i creat la figura de responsable de la concessió per donar prioritat al projecte. Sabem cap on anem i treballem en un projecte guanyador.

– En quin punt ens trobem?

La concessió finalitza el 2022 i ja hem rebut la notificació de Ports de la Generalitat confirmant que la renovació de la concessió d’El Balís es realitzarà a través d’un concurs i que, tal com estava previst, el Club Nàutic El Balís pot presentar un projecte per continuar amb la gestió.
Tots som conscients que el Port ha envellit. Al llarg dels últims 50 anys la societat ha evolucionat, i ara és el moment de posar-nos al dia en temes tecnològics, mediambientals, d’accessibilitat, eficiència energètica, entre d’altres. Aquesta transformació és necessària també per adaptar-nos a la nova Llei de Ports, així com a les demandes de la nàutica, per créixer econòmicament i aconseguir un model sostenible que posi en valor l’esperit de club familiar. Es tracta, en definitiva, d’arreglar el que és físic, però també d’adaptar-ho al futur amb la tecnologia que no existia fa 50 anys, aprofitant els avenços actuals i futurs per seguir 50 anys més.

– Com s’estan preparant per aconseguir aquest nou repte?

El procés de reflexió del projecte s’inicia amb la junta de Jordi Parés el 2013 i ens hem dedicat a analitzar en profunditat les necessitats actuals i de futur de Port Balís i com ho han solucionat altres instal·lacions per poder prendre les millors decisions. Ho hem recollit en un Pla Estratègic, que defineix els eixos del model de Port que volem ser i que vol convertir-se en el full de ruta que marqui el futur d’El Balís. Fa anys que tenim aquesta inquietud i que treballem pensant en el futur.
El Balís és un club referent, i hem de ser conscients que és molt atractiu per a grups inversors, tant d’àmbit nacional com internacional, que no estan vinculats amb els valors i la filosofia del Balís i que, com a empreses, tenen l’objectiu -legítim- d’obtenir beneficis a canvi de prestar uns serveis.
Com a Club Nàutic, gestionem l’espai sota criteris esportius, socials, econòmics i de port i els beneficis que s’obtenen es reinverteixen en les mateixes instal·lacions i activitats.

– Quines són aquestes línies estratègiques?
Des de la junta apostem per una transformació que és necessària per fer front a les noves necessitats de la societat i del mercat nàutic, per créixer econòmicament i aconseguir un model sostenible que posi en valor l’esperit de club familiar. Ho farem a partir de quatre eixos: mantenint el caràcter familiar i social d’El Balís, fent del Club un referent en temes esportius i de vela, impulsant un model de port de futur i aportant valor al territori.

– Precisament, un dels elements clau de la nova Llei de Ports és la integració amb el territori. Com es contempla aquesta integració al Balís?
La integració amb el territori i el fet d’aportar-li valor és un dels eixos en què es basa el projecte del CN El Balís. Estem oberts al mar i integrats amb els municipis de les Tres Viles. Actualment, a més de promoure les activitats vinculades amb la vela a tots els nivells, som també un motor econòmic i social en el territori: contractació de treballadors i la implantació de serveis i comerços de la zona, promovem un model de restauració divers i de qualitat, portem a terme activitats conjuntes amb les Tres Viles i impulsem també projectes de RSC prioritzant aquells vinculats amb el mar.
– Evidentment, renovar i actualitzar el port requereix una inversió econòmica important. A més, la renovació de la concessió implica fer front a noves taxes molt més elevades. Com tenen previst sufragar-les?
Som conscients que les instal·lacions s’han anat deteriorant al llarg d’aquests 50 anys, i per això és imprescindible dedicar els recursos econòmics necessaris per millorar i actualitzar les instal·lacions. Aquesta inversió l’hem estudiat i, tot i que es tracta d’un projecte gran, la inversió es pot assumir.
La renovació de la concessió per part de la Generalitat de Catalunya incorpora una nova despesa: la taxa d’ocupació i el cànon d’activitat. Actualment, aquesta despesa és de 30.000 € i, amb la renovació, podem estimar que estarà entre 400.000 i 600.000 € l’any segons el volum de facturació. Per poder fer front a aquest augment tan desproporcionat hem elaborat un Pla de Negoci, que és el que ens permetrà generar recursos suficients per sufragar les taxes i el finançament de les obres.
El projecte de Port Balís no és un projecte faraònic: des del punt de vista tècnic és de màxims, però des del punt de vista de filigrana, és de mínims. Estem preparats per portar-lo a terme. Coneixem el procediment, preveiem les exigències del Plec de Condicions del concurs, els riscos i, fins i tot, les experiències d’altres clubs que acaben de renovar la concessió.
Podem afirmar que el nostre projecte és viable, segur i rendible per al Club.

– Aquests canvis econòmics tan agreujants afectaran l’essència dels clubs nàutics?
És evident que el diferencial econòmic pot posar en perill la tasca social de molts clubs nàutics que mantenen la seva activitat gràcies a la reinversió dels recursos que generen. Amb les noves taxes, el model de gestió tradicional dels clubs nàutics tal com el coneixíem fins ara és inviable.
Al CN El Balís estem treballant per implementar un model de negoci que ens permeti fer front a les taxes mantenint el valor esportiu, social i familiar del club.

– La concessió finalitza el juny de 2022. Una data decisiva per al futur d’El Balís.
Sí, estem convençuts que tenim al davant una gran oportunitat per al futur del Balís i per formar part d’un port pioner, innovador i sostenible del qual tots ens sentim orgullosos.
Fa 50 anys que 1.300 famílies estem al capdavant del club i ara és el moment de dibuixar el futur del Balís per a les properes generacions.

Deja un comentario